A patak története

stream

A patak egy távoli hegy felől csörgedezett, míg egyszer csak a sivatagnál találta magát. Útja során számos akadályt leküzdött, de amint a sivataghoz ért, az összes vize eltűnt, függetlenül attól, milyen gyorsan igyekezett megérkezni. Biztos volt benne, hogy az a feladata, hogy átkeljen a sivatagon és eljusson a túloldali hegyekhez, de nem tudta hogyan. Majd egy nap meghallotta, ahogy egy hang a sivatag felől azt suttogja, hogy a szél is átkel a sivatag felett, és ezért a patak is képes rá. A patak erre azzal érvelt, hogy a szél tud repülni, de ő nem.

 Ekkor a hang azt mondta a pataknak, hogy először fel kell oldódnia a szélben. De a patak nem akarta elveszíteni az egyéniségét és feladni önmagát, mert attól félt, soha többé nem kapja vissza. A sivatag, hogy eloszlassa a patak félelmeit, megpróbálta másképp megfogalmazni neki, és elmagyarázta, hogy a szél felkapja vizet, átviszi a sivatag felett, majd hagyja lehullani eső formájában, ami ugyanaz az eső, amiből a patak kialakul. A patak bizonyosságot akart, hogy ez valóban igaz. Vagy hagyja magát, hogy a szél átrepítse őt, vagy továbbra is éveken keresztül nekimegy a sivatagnak, és sár lesz belőle. Ahogy ott állt és mérlegelt, a pataknak úgy tűnt mintha emlékezne, hogy egyszer már tartotta őt a szél a karjaiban. És bár nagyon félt, engedte, hogy gőze felszálljon egyenesen a szél karjaiba, és így a szél gyengéden átvigye őt a távoli hegycsúcsok fölé, amiket elérve elkezdett hullani az eső. A patak megismerte igaz önvalóját, míg a hatalmas homoksivatag csendben és nyugodtan szemlélte az élet folyását, ahogyan minden egyes nap ekképpen zajlik.

Namasté,

Timi és Meli

 

Forrás:

Idries Shah, “The Tale of the Sands,” in Tales of the Dervishes: Teaching Stories of the Sufi Masters over the Past Thousand Years 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s