Női energiarendszerünk – Szvádhistana, második csakra: Kreativitás

eric-ward-284634-unsplash

A szervezetünkben működő fő energiaközpontokat bemutató cikksorozatunkban a második csakra következik. Szexcsakra, szakrális csakra, szanszkrit nevén szvádishtana csakra, amely a köldök környékén helyezkedik el, a nemi szervek tájékán. A második csakrához két terület tartozik, a világi ambíciónk és kapcsolataink. Ide tartozó szervrendszerek: a medencetájék és a szaporodás szervei, valamint a hólyag és vakbél.

A második csakra fő feladata a férfi-női polaritás kiegyensúlyozása. A szexualitást kissé másként éljük meg férfiként, nőként. A nőknél gyakran a szexualitás és a szerelem, érzelem összetartozik, úgy tűnik szoros kapcsolat áll fenn a szex- és a szívcsakra között. Míg a férfiaknál inkább a szex- és a köldökcsakra fonódik össze, amely a hatalom és az uralom területe.

A második csakrához tartozik a velünk kapcsolatban élő emberek, valamint kapcsolataink minősége. Ide tartozik mindaz, amit birtoklunk: pénz, kapcsolat és egyéb javak. Olyan társat választunk, aki megfelel a második csakra igényének. Nőként házasságunkban biztonságra, gyerekre, társadalmi státuszra vágyunk és arra, hogy ne maradjunk egyedül.

Nézzük, hol jelentkezhetnek a szexcsakra betegségei.

A második csakrához tartozó legfontosabb szerveink a méh és petefészek, amely kreativitásunk területe, innen születnek gyermekeink, karrierünk, bölcsességünk, alkotó tevékenységünk, ha ezeken a területeken az energia nem áramlik akadálytalanul, nőgyógyászati problémák keletkezhetnek. A mióma, endometriózis és egyéb kismedencei rendellenesség az itt megrekedt energia megnyilvánulása.  Az elutasítástól való félelem is gátolja a szexcsakra működését, ha a szexcsakra alulműködik, akkor az ilyen személy gátlásos, félénk. A megoldatlan második csakra problémák – környező kapcsolataink, alkotóképességünk, biztonságérzetünk – a kismedence területét és a hát ágyéki részét teszik ki betegségnek.

Ehhez a csakrához a víz elem tartozik, a víz mozgása, áramlása. Ha jógapózok segítségével szeretnéd harmonizálni a szexcsakrádat, végezz minél több csípőmobilizáló gyakorlatot: csípőringatások, csípőkörzések, terpeszülés, pillangó/suszterpóz.

Caroline Myss természetgyógyász javaslatára ahhoz, hogy a hétköznapjaink kiegyensúlyozottak legyenek, érdemes tudatosan ápolni a mindennapokat. Ajánlott időt szánni a napunk átgondolására, hiszen ez a befektetés sokszorosan megtérül. A csakrák harmonizálását beilleszhetjük a napunk tudatos „ápolásába” is.

A második csakra tudatosítása – reggeli rutinban

  • Engedem, hogy átjárjon a „tisztelet érzete” mások iránt.
  • Figyelmemet a medencém területére viszem (végezhetek pár csípőkörzést is).
  • Figyelem az energia megjelenését a gerinc ágyéki részén, a medence területén.
  • Tudatosítom, ma kikkel fogok találkozni, milyen munkát végzek el, hogyan érzek a pénzzel kapcsolatban, és ma mit fogok alkotni, hogy jelenik meg a kreativitás a napomban?

A második csakra tudatosítása – az esti visszatekintésben

  • Figyelmemet a gerinc aljára, a csípő területére viszem.
  • Megfigyelem, hogy jelentkezik-e bármilyen negatív érzelem azokon a területeken, amelyek a szexcsakrához tartoznak: pénzügyeim, munkám, kreatív tevékenységeim.
  • Tudatosítom az összes félelmemet, és megkérdezem magamtól: miért félek a változástól?
  • A félelmeimmel kapcsolatban Istenhez fordulok: „Jelenj meg az életemben és változtasd meg azt, amit meg kell. Félek a változástól, de bízok a változásban.”
  • A kapcsolatok, pénzügyek, kreativitásom pozitív oldalára fókuszálok. Ünneplem az összes olyan embert, akit szeretek, az összes áldásomat és elképzelésemet, amit a világra hoztam.
  • Imával zárom a mai napom: „Ajándékozónak tekintem magam. Hadd használjam azokat az ajándékokat, amiket Isten nekem adott, mások szolgálatára és tiszteletére.”

Jó gyakorlást,

Namasté!

Meli és Timi

Forrás:

Christiane Northrup: Női test, női bölcsesség c. könyv

Klausbernd Vollmar: A csakrák c. könyv

https://www.myss.com/free-resources/your-daily-practice/

kép:unsplash

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s