Női energiarendszerünk – Múladhara, az első csakra: Biztonság

amy-treasure-65664-unsplash.jpg

Testünkben csakráknak nevezett speciális energiaközpontok vannak. A jógafilozófia szerint a hét csakra a gerinc mentén helyezkedik el, a belső elválasztású mirigyek területén.  A csakrák a nádiknak nevezett pszichikus csatornahálózathoz kapcsolódnak, amelyek hasonlóak az idegekhez, de természetüket tekintve sokkal finomabbak. A csakrákat szimbolikusan lótuszvirágnak ábrázolják, amely a tudatosság fejlődését is jelenti.

A csakráknak köszönhetjük, hogy megteremtik a test és a lélek kapcsolatát bennünk, egyfajta energiaáramlást közvetítenek a fizikai test és az érzelmeink között. Valójában mindenkiben ugyanolyan csakrák működnek, és minden csakrára más érzelmi-pszichológia folyamatok hatnak.  Mind a hét csakrának megvan a maga külön szervrendszerbeli és érzelmi területe. Bennünket nőket az érzelmek és lelki folyamatok nagy mértékben befolyásolnak, ezek a folyamatok pedig kihatnak testünkre és a csakráinkra is. Olyan mentális, emocionális hatásokról van szó, amelyek egészséget vagy betegséget alakítanak ki. Amikor kibillenés mutatkozik, testünk belső bölcsessége ezekben az érzelmi központokban is mindig az egészég és az egyensúly felé terel minket. Egyenként mutatjuk be a csakrákat, bár mind a hét csakra kölcsönösen hat egymásra, olyannyira, hogy a nők alsó három központja szorosan összetartozik.

Múladhara, az első csakra: Biztonság

Az első csakra területét az érinti, mennyire érezzük magunkat biztonságban, milyen stabilan állunk a lábunkon, hogyan kapcsolódunk a Földhöz és a Földön zajló folyamatokhoz. Az első csakrához tartozó testtájék: gerincoszlop, lábak, végbél, csípő, vér és az immunrendszer. Az első csakráról úgy tartják, hogy a végbél és a gát területe között helyezkedik el.

Az első csakra egészsége gyermeki életszakaszunkhoz, felnevelkedésünkhöz kapcsolódik. Magában foglalja a szűkebb, tágabb családunkat, társadalmi státuszunkat, iskolázottságunkat, a generációkon keresztül öröklődött családi elvárásokat. Caroline Myss természetgyógyász az első csakrával kapcsolatban a törzs kifejezést használja. A törzs tudat, elsősorban közösségi tudat, amely a törzs túlélésért folytatott harcát örökíti. A törzs számára elsődlegesen a hűség és az összetartozás élménye fontos.

Az első csakrához tartozó folyamatok, amelyek betegséghez vezethetnek:

 • családi problémák pl. szülőkkel rendezetlen viszony
 • gyermekkori bántás, elhanyagolás
 • vérfertőzés (második csakrához is tartozik)
 • gyermekkorból származó korlátozó lelki programok pl.: „Te, semmire sem vagy jó.” „Egy lány nem tud pénzt keresni. Okosan kell férjhez menni.”

Ha szeretnénk a testünk energetikai rendszerét harmonizálni, akkor kialakíthatunk egy napi rutint, ahol mindennap tudatosan foglalkozunk a csakrák területével. Caroline Myss azt javasolja, hogy meg kell teremtenünk a tudatosságot a testünkben és a napunkban is. Mivel minden nap egy új kezdet, ezért reggel készüljünk fel a napi eseményekre, majd a nap végén tekintsük át, hogy mi történt velünk, milyennek látjuk életünket, mit tettünk meg a nap folyamán vagy mit nem kellett volna megtennünk.

A gyökércsakra tudatosítása, harmonizálása – a reggeli rutinban

 • Állj egyenesen, tadászanában.
 • Engedd, hogy megjelenjen az egység érzete a testedben.
 • Fókuszálj a gerincedre.
 • Érezd magad közeli kapcsolatban az élettel: a föld illatával, a vízzel, a levegővel, a családoddal és barátaiddal, a bolygóval.
 • Tudatosítsd az energiaáramlás erősségét, amely összeköt az élettel.
 • Tudatosítsd, hogy milyen félelmeid vannak a mai nappal kapcsolatban. Majd a félelmeidet cseréld ki erősségekre, és lásd magad erősnek a félelmet keltő helyzetekben.

A gyökércsakra tudatosítása, harmonizálása – az esti rutinban

 • Helyezkedj el kényelmesen és fókuszálj a gerinced alapjára, amely a kapcsolatodat jelenti Földanyához, a természet erejéhez.
 • Lazítsd el testedet, és kérd Földanyát, „Vigyázz testemre és adj nekem útmutatást, amíg alszok, hogy megoldjam a problémáimat.”
 • Vegyél egy mély lélegzetet és képzeld el, hogy a lelked emelkedik és elhagyja a testedet.
 • Érezd, ahogy az energiád elkezd mozogni a csakráidon keresztül a fejed tetejéig…… majd áldással engedd el a lelked: „Reggel látlak”.

Hamarosan folytatjuk, jó gyakorlást!

Namasté!

Meli és Timi

Forrás:

https://www.myss.com/free-resources/your-daily-practice/

Christiane Northrup: Női test, női bölcsesség c. könyv

kép: unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s