Pozitív gondolkodás

nathan-dumlao-305489-unsplash

Mindenki hallott már a pozitív gondolkodás fontosságáról, tudjuk, hogy a „külvilág a belső világ tükörképe” és azt is, hogy figyelnünk kell gondolatainkra, mert teremteni is tudunk vele jót és rosszat egyaránt. Sok mindent hallottunk már a pozitív gondolkodásról és ismerünk néhány gyakorlati módszert is: pl. „nézzük mindennek a jó oldalát” „állj pozitívan a dolgokhoz”. Ha nem elégedünk meg ezekkel a klisészerű tanácsokkal, és valóban szeretnénk harmonikusabb személyiséggé válni, kevésbé aggódni és szorongani, ha szeretnénk a gondolkodásunkat a pozitív irányba terelni, hol és hogyan kezdjük el?

Tudjuk, hogy a negatív gondolatok az elmét nyugtalanná és feszültté teszik, a harag, düh, aggódás, félelem romboló hatással van ránk és környezetünkre is. A negatív gondolatok nemcsak az elmét, hanem a fizikai testet is feszültté teszik. Tönkreteszik bennünk a harmóniát, életerőt és hatékonyságot. A pozitív gondolatok és érzések, mint az öröm, bátorság, jókedv gyógyító és nyugtató hatásúak. Növelik a mentális teljesítőképességet és a hatékonyságot. A bennünk levő gondolatok azokra is hatnak, akikkel kapcsolatba kerülünk. Az elmének „szívóereje” van, olyan látható vagy láthatatlan életerőket, gondolatokat, körülményeket vonzunk magunkhoz, amelyek legjobban hasonlítanak a saját gondolatainkhoz. Hasonló hasonlót vonz. Mindenkiből árad valamiféle rezgés, hogy mennyire vagyunk éppen emelkedett állapotban, azt a hangulatunk elárulja.

A jóga arra ösztönöz bennünket, hogy életünk során bontakoztassuk ki minden képességünket, és éljünk összhangban a harmónia egyetemes törvényével. Ahhoz, hogy ezt elérjük és ennek szellemében éljünk, el kell sajátítanunk a pozitív gondolkodás művészetét. A jóga szerint az elménk olyan, mint egy CD. Belevésődnek a benyomások barázdái, a szanszkárák. Ilyen szanszkárák jönnek létre, ha bizonyos gondolathullámok, vagyis vrittik szokássá válnak. A gondolatminták az ismétlődéssel megerősödnek. Ugyanannak a gondolatnak az ismételgetésével a szanszkára elmélyül, és a gondolat ereje megnő. Ennek az erőnek a következtében a gondolat cselekvésben nyilvánul meg. A rendszeres cselekvés szokásává válik, szokásból kirajzolódik egy jellem, a jellemből pedig egy emberi sors születik.

10 módszer a pozitív gondolkodás elsajátításához

 1. Tudatosítás. Szemléld, hogy milyen gondolat jelent meg az elmédben, majd tudatosítsd, hogy mit is gondolsz. Nézz magadra, lásd mi van benned, utána tudsz változtatni. Amíg nem látjuk be, hogy mérgesek vagyunk, addig nem tudjuk csillapítani a mérgünket.
 2. Éber állapot kialakítása. Az elme nem tud a jelenben lenni, a félelmeket, aggódást kivetíti a jövőre, vagy a múlt problémáin rágódik. Ha sikerül a figyelmet a jelenre fordítani, abbahagyjuk a múlton és jövőn való aggódást. Hozd vissza az elmédet a jelenbe azzal, hogy arra koncentrálsz, amit éppen teszel.
 3. A negatív gondolatot pozitívvá alakítani. Tételezzük fel, hogy lehangoló gondolatok, borús gondolatok kerítenek hatalmukba. Ezek a gondolatok lehangolttá tesznek. A legjobb módszer, hogy ezeken felülemelkedj, ha az ellentétére, lelkesítő dolgokra koncentrálsz. Emlékezzünk a természet alaptörvényére: „a jó mindig győzedelmeskedik a rossz felett.” Gondoljunk a lehangoltság ellentétére, azokra a dolgokra, amelyek emelkedetté tesznek, gondoljunk a jókedvre, vidámságra. Ha ez kevés, akkor az éneklés (kedvenc mantrád ismételgetése) gyorsan fel tud vidítani, vagy a futás, biciklizés a szabadban.
 4. „Néma tanú”. Minél inkább harcolunk a negatív gondolatok ellen, annál erősebben vetik meg lábukat az elmében. A legjobb „néma tanúként” kívülről szemlélni a negatív gondolatokat és hagyni, hogy távozzanak.
 5. Az elmét lefoglalni hasznos, pozitív tevékenységgel. Olyan hasznos tevékenységgel, mint pl. a jógával. A jógában sok módszer van a rezgésszint emelésére: ászanák és légzőgyakorlatok, a koncentrációs technikák, a mantrák ismételgetése, mesterek írásainak tanulmányozása és az önvizsgálat. Van, amit a hétköznapi teendők közepette is lehet alkalmazni, mint pl. mantrát ismételhetsz takarítás, utazás vagy főzés közben, inspiráló előadásokat hallgatni, felemelő hatású könyveket olvasni pihenésként.
 6. A negatív gondolat okának megkeresése önmagunkban. Ahhoz, hogy ellenőrzésünk alá vonjuk az elménket, és pozitívabb életszemléletet alakítsunk ki, meg kell ismernünk a gondolatminták kialakulását és fejlődését.
 7. Erkölcsi tisztaság gyakorlása. Őszinteség, szeretet, önzetlenség, elégedettség, türelem gyakorlása. Válassz ki egy-egy erényt és építsd be a mindennapokba, gyakorold és meditálj a tartalmán.
 8. Tiszta, szattvikus ételek fogyasztása. A táplálék minősége befolyásolja gondolataink minőség is, azzá válunk, amit megeszünk. Szattvikus ételek: friss gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, tejtermékek, méz stb.
 9. Alkotó vizualizáció és megerősítés. Kissé leegyszerűsítve az alkotó vizualizációt használod, amikor fantáziád segítségével pontos képet alkotsz arról, amit szeretnél megvalósítani. Ezután rendszeresen gondolsz erre az ötletre, így adsz neki pozitív energiát, egészen addig amíg valósággá nem válik. A célodat még mindig lelki szemeid előtt tartva, gondolatban tegyél egy pozitív megerősítést, mint pl. „Ura vagyok életemnek” „Szívemben tökéletes bölcsesség honol”. (Erről technikáról és a megerősítések fontosságáról hamarosan írni fogunk bővebben.)
 10. Meditáció. A meditációnak átalakító ereje van, ahhoz, hogy ezt a mélységet elérjük, elengedhetetlen a pozitív gondolkodás gyakorlása. Ehhez most a So Ham mantra gyakorlását javasoljuk. So Ham a légzés mantrája, amely születésünktől halálunkig folyamatosan áramlik bennünk, jelentése „Az vagyok”. Ezzel a gyakorlattal a koncentrációs képességünk is növekszik. Belégzésre „So”, kilégzésre „Ham” mantra recitál bennünk. Érdemes ezt az pár perces meditációt naponta többször megismételni, mert megemeli a rezgésünket és emelkedett állapotba kerülünk.
 • Ülj le kényelmesen, keresztbetett lábú ülésben, húzd ki magad, hogy gerinced egyenes legyen, gerinced, nyakad, fejed egy vonalban.
 • 1-2 teljes jógalégzést követően, figyeld a légzésed, a beáramló és kiáramló levegőt.
 • Lélegezz lassan, finoman, ne irányítsd, engedd, hogy megtörténjen.
 • Hagyd folyamatosan áramlani a légzésed, figyeld a belégzés és a kilégzés szüntelen mozgását.
 • Belégzéskor a „So” mantrára, kilégzéskor a „Ham” mantrára összpontosíts. Engedd, hogy a mantra és a légzés együtt áramoljon.
 • Anélkül, hogy ezt a finom mozgást megtörnéd, lassan nyisd ki a szemed, és tudatosítsd a változást.

Használd ezeket a módszereket, és emeld a rezgésed, légy pozitív 😊! Namasté!

Meli és Timi

Forrás:

 • Sivananda kézikönyv a meditációhoz – Ursus Libris Bt. 2012
 • Szvámi Sivananda: a gondolat hatalma – Spirituárt Jóga alapítvány
 • Sivananda jógaoktatói kézikönyv
 • Szép Ferenc: Irtózás és negativitás (dvésa) mint akadály (előadás)
 • Shakti Gawain: A teremtő képzelet – Édesvíz Kiadó 1992
 • Kép: Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s