Lehet-e még jobban befelé figyelni?

annie-spratt-372292-unsplash

Egy cikk a rejtett nyelvről, azaz a hatha-jóga gyakorlati önismereti útjáról.

Jógaórán gyakran halljuk, hogy az egyes ászanák kivitelezése közben befelé figyeljünk, hallgassunk testünk jelzéseire, és figyeljük meg érzeteinket. Ezt még jobban elősegítendő, tulajdonképpen csukott szemmel kellene jógáznunk, nem pedig a tükörben (már amelyik jógastúdióban van) figyelni magunkat vagy többi jógázó társunkat. Ha az ember befelé figyel, akkor biztos, hogy nem erőszakolja bele magát egy ászanába olyan mértékben, hogy mindene fáj és húzódik. A test mindig jelez, hogy meddig enged, s akkor ott az pont úgy jó. De ha a befelé figyelésünkkel elértük ezt a pontot, akkor van-e tovább? Tudunk-e még „beljebb” figyelni? A válasz igen, van még tovább.

Az ászanák nem csak olyan jótékony testi gyakorlatok, amik kitűnően hatnak a belső szerveinkre, a gerincünkre, a mélyizmokra és az elménkre.
Az ászanák szimbólumok, rejtett, mögöttes üzenetekkel, amikre a válaszokat testünk sejtjei őrzik.
Szvámi Rádha dolgozta ki a rejtett nyelv megközelítést a hatha jógához, amelynek lényege, hogy minden ászanának van egy mögöttes jelentése, amire a testünk és az elménk válaszol. Így ászanázás közben kiolvashatjuk magunkból, hogyan is állunk például a változásokhoz, az önfeláldozáshoz vagy a függetlenséghez. A rejtett nyelv segítségével felfedezhetjük berögzült mintáinkat, amik már nem szolgálnak minket, és feloldhatjuk őket. A gyakorláshoz nem kell más, csak nyitottság, és a matracon kívül egy jegyzetfüzet és toll, hogy felfedezéseinket lejegyezzük.
Íme néhány ászana és mögöttes jelentésük:
Vriksászana (faállás): odaadás, önfeláldozás
vriksászana
Nem hiába a fa szimbolizálja az odaadást, az önfeláldozást. A fa táplál, árnyékot ad, menedéket nyújt válogatás nélkül, bárki számára. Az odaadás ilyen egyszerű, nem kell hozzá sok beszéd. Csak el kell engednünk mindent, és amit teszünk, felajánlásként tenni úgy, hogy közben tisztelettel tekintünk minden élő forrására.
Ahogy faállásban állsz, figyeld meg a kéztartásodat Namasté tartásban, melynek jelentése: a bennem lévő Isteni üdvözli a benned lévő Istenit. Érzed magadban az Istenit? Ki tudod-e másokra is terjeszteni ezt az érzést?
A fa egyensúlyozó ászana, az elme kiegyensúlyozottságát is mutatja. Tedd fel magadnak a kérdést: Engem mi billent ki? Egyensúlyban van az életem? Ha nincs, mi hiányzik?
Budzsangászana (kobra): választás
budzsangászana
Amikor felismerjük, hogy gyakorlásunk során milyen mintáink vannak, akkor figyelmessé válunk arra, hogy ezek a minták életünk más területein is ott vannak a felszín alatt. A tudással együtt jár a választás lehetősége is. Akarom ezt így folytatni? Továbbra is ragaszkodom ehhez a gondolathoz, vagy inkább elengedem, és ezáltal a hozzá tartozó nyomás is eltűnik a testemből?
A kígyóra jellemző, hogy bizonyos időközönként bőrét levedli. Bizony számunkra is fontos, a spirituális úton is, időre-időre levedleni bőrünket, vagyis elengedni régi szokásokat, nézeteket. Tedd fel magadnak a kérdést: Nekem mit kell levedlenem?
Pascsimottanászana (Ülésből előrehajlás): egység
pascsimottanászana
Hogyan egyesítjük magunkban az Eget és a Földet, testet és lelket? Gyakorlás közben megfigyelhetjük magunkon a felső és az alsó kettősségét, testünk jobb és bal oldalának a kettősségét, és láthatjuk, hogy az ászanák hogyan teremtenek egységet ebből a kettősségből.
Amikor a pascsimottanászanát gyakoroljuk, a mozdulatunk az egység felé vezet, a felső- és az alsótest egysége a cél. Tedd fel magadnak a kérdést: Hogyan tud személyiségem kettőssége egységet alkotni? Mik ezek a látszólag ellentétes személyiségvonások?
Az emberi test titkok hordozója, és az igazság tudója. Amikor igazságra fény derül, legyen az jó vagy kevésbé jó, az mindig egy ajándék. A jóga a tudatosság útja. Amikor elérjük a tudatosságot, akkor megjelenik a választás lehetősége. Felismertünk egy szokást, ami fájdalmat okoz – folytatni akarom vagy elengedem? Képes vagyok megváltoztatni a gondolkodásomat, hogy másképp cselekedjek? A hatha jóga felbecsülhetetlen értéke nemcsak az izmok nyújtásában, hanem az elme kitágításában is rejlik.
Namasté!
Forrás:
  • Swami Lalitananda: The inner life of Asanas, Ascent magazine
  • The yoga of secrets, symbols and metaphors, Ascent magazine
  • Hatha jóga rejtett nyelve tanfolyam saját jegyzetek
  • Képek: Spotebi

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s