Miben rejlik a resztoratív jóga sajátossága?

atte-gronlund-43354-unsplash

A resztoratív jógában gyakorolt ászanákra tekinthetünk úgy, mint aktív relaxációs testtartásokra. Azáltal, hogy a különböző jógaeszközök  (hengerpárna, tégla, heveder, takaró, szék)  segítségével megtámogatjuk a testet, kölcsönösen stimuláljuk és relaxáljuk is, az egyensúly helyreállításának céljából. Bizonyos ászanák az egész testre hatnak és általános jótékony hatással bírnak, míg más ászanák egy-egy szervre fejtik ki hatásukat, mint a tüdők vagy a szív.

Hogyan működik a resztoratív jóga?

Először is, a jógaeszközök segítségével teljes támogatást nyújtunk a test számára, hogy megpihenjen és relaxálni tudjon.

Másodszor, a megfelelő resztoratív ászanákat sorozatba állítva lehetővé tesszük, hogy a gerincet minden irányba átmozgassuk. Ahogy a jógában szokás mondani, a jóllét titka az egészséges gerinc. A resztoratív jógában megtalálhatók mind az előre- és hátrahajlító pózok, és természetesen a gyengéd csavarások is.

Harmadszor, egy jól összeállított resztoratív jógagyakorlás fordított testhelyzetet is tartalmaz. Testi és egészségi adottságoktól függően ez akár olyan egyszerű is lehet, mint hogy lábainkat feltesszük egy hengerpárnára, ugyanakkor nagyon hatásos.

Negyedszer elmondható, hogy a resztoratív jóga kölcsönösen stimulálja és nyugtatja az egyes szerveket. A resztoratív jógában is végzünk előrehajlásokat, amellyel összenyomjuk a hasat, ezáltal összepréselve a hasi szerveket, hogy kipréseljük belőlük a vért, hogy aztán megnyitva újra friss vér áramoljon az érintett szervekbe.

Végezetül pedig a resztoratív jóga a prána (felfelé mozgó férfias energia) és az apána (lefelé mozgó női energia) folyamatok kiegyensúlyozására törekszik, tehát a gyakorlás során nem leszünk túlstimulálva, de kimerítve sem.

A resztoratív jóga lényege tehát, hogy különböző jógaeszközök segítségével kényelmesen és fesztelenül belehelyezkedünk az egyes testtartásokba, ezáltal elősegítve a relaxációt és az egészséget.

Ha Te is szeretnéd megtapasztalni a resztoratív jóga gyakorlásának jótékony hatásait, szeretettel várunk következő jógaműhelyünkön: Fújd ki magad! Stresszoldás resztoratív jógával.

Namasté,

Timi és Meli

 

Kép: Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s